Gooi je wekker maar het raam uit | 8 januari 2021

Image Gooi je wekker maar het raam uit

Uitgerust wakker worden is dé manier om de dag goed te beginnen.

Naast ademhalen, gezond eten en voldoende bewegen is slapen erg belangrijk voor een optimale gezondheid. Uitgerust en op een natuurlijke manier wakker worden helpt je hierbij. Een wekker verstoort dit proces.

Laatst las ik een artikel over ons waak- en slaapritme. Hier is uiteraard veel over geschreven maar opvallend was het gegeven dat een wekker ervoor zorgt dat we niet meer luisteren naar ons lichaam. We gaan naar bed als we vinden dat het tijd is en niet op het moment dat ons lichaam aangeeft 'moe' te zijn. Daarnaast staan we op op het moment dat de wekker gaat, of na een aantal keer snoozen. We horen vaak dat ons lichaam een minimaal aantal uren rust nodig heeft, maar hoeveel uur dit is verschilt per persoon. En om erachter te komen hoeveel slaap je nodig hebt zou je ervoor kunnen kiezen om gedag te zeggen tegen je wekker, naar bed te gaan als je moe wordt en pas op te staan als je uit jezelf uitgerust wakker wordt.

Het vergt wel wat tijd om hier aan te wennen, maar gelukkig passen wij mensen ons vrij snel aan. Enkele tips om deze aanpassing te versnellen zijn;
- Probeer het eens uit in het weekend of vrije dagen.
- Maak je kamer niet te donker door bijvoorbeeld je rolluik of gordijn een stukje open te laten. Hierdoor valt er 's ochtends licht naar binnen waar je wakker van wordt. In de wintermaanden, waarin het in de ochtend nog erg donker blijft, kun je ervoor kiezen om het licht te gebruiken van een wake up light.
- Wanneer je merkt moe te worden, schakel dan ook alle elektrische apparatuur (tv, tablet, telefoon e.d.) uit zodat je je slaap niet uitstelt of onderbreekt gedurende de nacht.

In ons huis is sinds december het alarm verbannen uit de slaapkamer. Op dagen dat we door afspraken vroeger dan half 7 in de ochtend wakker moeten worden en het in de ochtend nog erg donker is zetten we enkel het licht aan van een wake up light. Het gezoem van een wekker hebben we dus al zeker een maand niet meer gehoord. En verbazingwekkend genoeg zijn we nog niet te laat gekomen en staat de lamp slechts één keer per week ingesteld. Daarnaast voelen we ons meer uitgeslapen dan ooit!