Ik stop er mee | 17 februari 2021

Image Ik stop er mee

Het begint allemaal met 3 minuten uitzitten. 

Op mijn 27e verjaardag kwam ik tot de schokkende ontdekking dat ik al meer dan de helft van mijn leven rookte. Dat roken niet goed is weten we allemaal wel. Ik zat dus niet te wachten op iets of iemand die me dat nog even extra wilde bevestigen.

Op 24 oktober 2017 besloot ik deel te nemen aan een cursus van stichting ik stop er mee.
De cursus zou 4 uur duren en vond plaats in een grote theaterzaal met nog honderden andere rokers. Gelukkig werden er voldoende rookpauzes beloofd. En wat deze cursus anders dan anderen zou maken was dat ze niet zouden vertellen hoe slecht je bezig was, maar je juist meer inzicht zouden geven in waarom je rookt en welke factoren ervoor zorgen dat je dit ook ‘blijft’ doen. Op de weg ernaartoe was ik alsnog vrij sceptisch. Maar goed, nooit geschoten is altijd mis.

Tot mijn verbazing trok de trainer met al zijn informatie vanaf het eerste moment mijn complete aandacht. Naarmate de cursus vorderde ontstond er in de zaal een ware symfonie van rokershoestjes, wat lachwekkend en confronterend tegelijkertijd was. Waar de een slechts zo nu en dan een kuchje had, bleven anderen er bijna in hangen. Ook de drang om zo snel mogelijk naar buiten te stormen tijdens de rookpauzes maakte indruk op mij. Ondanks dat het een bevestigende smoes was dat ik er nog lang niet zo slecht aan toe was, besefte ik stiekem ook wel dat dit de weg was die voor mij lag als ik door zou blijven gaan.

Ik voelde mij een ware gans van de tabaksindustrie en dat mocht stoppen! Vandaag de dag ben ik alweer 3 jaar, 3 maanden, 3 weken en 3 dagen verder en heb slechts een keer op het punt gestaan om de handdoek in de ring te gooien. Het kostte mij 1 zeer bewuste keuze en 3 minuten uitzitten.

Zou je ook graag willen stoppen en denk jij dat meer inzicht je hierbij beter kan helpen dan alle horrorverhalen? Neem dan zeker contact op met Stichting Ik Stop Ermee.