Less Is Now ! | 19 februari 2021

Image Less Is Now !

Wij mensen raken steeds meer vertrouwd met materialisme. In de vernieuwde documentaire Less is Now van The Minimalists onderbouwen Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus dit en leggen ons uit wat het je op kan leveren om hier stap voor stap afstand van te nemen.
Aan het einde van de documentaire vragen ze je om voor 30 dagen de uitdaging met ze aan te gaan: ‘Iedere dag 1 artikel meer wegdoen dan de dag ervoor’. Dat betekent dus op dag 1 bijvoorbeeld een boek, de dag erna twee paar schoenen en op dag 30 dus ook dertig artikelen. En niet alles hoeft weggegooid te worden. Je kunt spullen namelijk ook teruggeven aan iemand waarvan je het geleend hebt, weggeven aan iemand die het beter kan gebruiken of verkopen. De bedoeling is in ieder geval dat de artikelen diezelfde dag ook daadwerkelijk het huis uit zijn.

Ondanks dat het huis opruimen niet bepaald op onze lijst met goede voornemens stond wilden we de uitdaging wel aan gaan. Want hoe materialistisch zijn we eigenlijk? Aan welke spullen houden we onbewust vast en hoeveel dingen zijn ‘echt’ van toegevoegde waarde?
Nog voordat we de dag afsloten lagen de eerste artikelen in een grote doos in de hoek van de kamer, klaar om ons huis te verlaten richting een organisatie die ze nog kon gebruiken of weggeven.

De eerste drie weken gingen aardig. Opvallend genoeg hadden we in kasten meerdere plankjes en laatjes die fungeerde als “leg hier maar neer, dat ruim ik later nog wel op plekjes”. Niet heel verassend dus dat we tijdens deze challenge concludeerde dat we dat dus niet gingen doen.
De laatste tien dagen gingen wat lastiger, want dan kom je ook spullen tegen waar je een meer emotionelere band mee hebt. Dat ene beeldje heb je namelijk van een vriend gekregen, en die vaas was nog van oma geweest. En ondanks dat je ze niet of nauwelijks gebruikt, en wellicht niet eens heel mooi vindt, kun je het voor je gevoel niet maken om dit weg te doen.
Wat zou de gever ervan vinden als je dat wel doet? Zou je er vragen over krijgen als ze op visite komen? Zou het überhaupt opvallen?

Wij namen de proef op de som en vroegen het aan een familielid en een vriend. Tot onze verbazing lagen zij er geen seconde van wakker dat wij overwogen een gekregen artikel van hen weg te geven. Een hele opluchting op dat moment en tevens heel inzichtsvol. We maken in onze gedachte dingen veel groter en belangrijker dan ze wellicht in de realiteit zijn. En deze zelfgemaakte overtuigingen maakt het een stuk lastiger om dingen los te laten.

Inmiddels zijn we al wel iets meer dan 30 dagen verder, en nog altijd gaan er spullen de deur uit. Naast dat het lekker opruimt geeft het erg veel rust en ruimte. Er ontstaat overzicht en de dingen die je besluit absoluut niet weg te doen krijgen meer waarde en worden daardoor ook meer gebruikt.

Laat je dus uitdagen om hetzelfde te doen. Het begint met slechts 1 artikel voor vandaag.. #LessIsNow!