'Week van de Werkstress' 2020 samengevat | 21 november 2020

Image 'Week van de Werkstress' 2020 samengevat

In Nederland krijgt 1 op de 8 mensen met stress op de werkvloer te maken. Werkstress is daarom beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Het is belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken. Om dit overal in Nederland op de agenda te zetten is de ‘Week van de Werkstress’ ontstaan.

Dit jaar was deze van 16 t/m 20 november waardoor ik iedere dag een artikel op mijn website publiceerde vol met informatie, adviezen en tools om de balans weer te vinden of deze vast te houden. Voor diegene die de publicaties hebben gemist is hieronder een beknopte samenvatting te vinden.


> Maandag
We trapten de week af met de definitie van Werk gerelateerde stress. Iedereen ervaart druk op het werk. Sommige vormen van externe druk kunnen zelfs een positieve factor zijn om ons te helpen productiever te worden. Langdurig werken onder deze druk kan zijn tol eisen.
De meeste werk gerelateerde stress heeft te maken met het managen van je werk, relaties op het werk en structuur van de organisatie. Een andere belangrijke factor is hoe jij jezelf voelt op je werk en of je over het vermogen beschikt om je werk te beïnvloeden.

Ook het Stressmodel van Fransen kwam aan bod. Dit model geeft inzicht in de balans tussen draagkracht en draaglast met betrekking tot stress. In dit model staat de Innerlijke veerkracht centraal. Een grote innerlijke veerkracht zorgt tevens voor een grotere draagkracht, waardoor je minder snel bezwijkt onder druk. Deze innerlijke veerkracht wordt aan de ene kant beïnvloed door objectieve druk, ook wel levensdruk genoemd. Aan de andere kant beïnvloed ook subjectieve druk, onze denkpatronen over objectieve druk, onze innerlijke veerkracht.

Stress ontstaat door langdurig onbalans tussen deze drie factoren. Anders gezegd, de onbalans tussen ‘kunnen en moeten’.


> Dinsdag
De tweede dag ging over het stellen van prioriteiten. Om werk gerelateerde stress beter te managen is het onder andere belangrijk om taken en werkzaamheden goed te plannen en bepaald werk te delegeren.
Een van de moeilijkste dingen in ons dagelijks werk is te weten waar te beginnen. Vooral als anderen vinden dat de door hén gevraagde taken topprioriteiten hebben. Om onszelf hiermee te helpen maakte we gebruik van de Matrix van Eisenhouwer waarin taken, afhankelijk van belangrijkheid, urgentie en consequentie, verdeeld werden over 4 kwadranten.


> Woensdag
Naast het beter plannen van werk gerelateerde druk is het ook belangrijk om te werken aan je innerlijke veerkracht. Deze dag stonden twee belangrijke bouwstenen die hieraan bijdragen centraal.

Voldoende beweging
Voldoende beweging heeft, naast op gewicht komen of blijven, ook invloed op je stemming, het versterkt je weerstand, het verkleint de kans op diverse ziektes en het verbetert je vermogen om te concentreren.
Mensen met een baan waarin je veel zit zouden er daardoor goed aan doen om ieder uur een kort rondje te lopen, waardoor het lichaam weer even wordt aan geslingerd. En slechts 30 minuten per dag een wandeling maken of op de fiets een rondje doen is al meer dan voldoende.

Optimale voeding
Ook onze voeding draagt bij aan onze vitaliteit. Zowel het bereiden van voedsel als het nuttigen van een goede maaltijd draagt bij aan je draagkracht. Naast een rondje wandelen kun je je pauze dus ook actief in de keuken besteden.
En waarom zou je enkel nog kiezen voor een boterham of cracker nu velen van ons thuis werken. Speciaal voor deze week heeft Chivanne’s Foodblog in het kader van ‘de snelle warme lunch’ een drietal recepten gemaakt. Probeer de Tosti met kipfilet en paprika, het Duits brood met kruidenroomkaas en champignons of de  Italiaanse bol boerderij gerust zelf. In slechts 10 minuten staan ze al op tafel.


> Donderdag
Ook voldoende rustmomenten dragen bij aan het vergroten van onze innerlijke veerkracht.
We krijgen per dag ontzettend veel informatie naar ons toegezonden. Tegenwoordig verwerken we over het algemeen in een paar maanden tijd net zo veel indrukken als mensen vroeger in hun hele leven. Het kan enorm helpend zijn om zo nu en dan even af te schakelen. Aangezien ieder mens uniek is zal de manier van afschakelen enorm verschillen per persoon. Zoek naar een manier om ontspanning te realiseren die het beste bij jou aansluit.

Speciaal in het kader van 'Week van de Werkstress' is er een korte ontspanningsoefening opgenomen genaamd Aanspannen - Ontspannen. Voor diegene die zich afvragen of deze vorm voor hen kan helpen om af te schakelen, vraag de opname gerust op door een mailtje te sturen middels onderstaand contactformulier.


> Vrijdag
We sloten de week af met de meerwaarde van ondersteunende sociale contacten. Naast dat deze bijdragen aan ons welzijn, kan de steun ervan ons ook helpen om beter om te gaan met stressvolle gebeurtenissen. Bij een te kort aan deze contacten is de kans groot dat je niet goed in je vel zit, wat het risico op isolatie en het gevoel van eenzaamheid versterkt.
De laatste jaren is de ontwikkeling wat betreft technologie als een sneltrein gegaan. Waar een jaar geleden alle online informatiekanalen nog werden gebruikt om jezelf, al dan niet bewust, in gezelschap af te zonderen of terug te trekken, kan deze juist nu gebruikt worden om in contact te blijven met de mensen die voor jou zo belangrijk zijn.

Stay connected! Het is zo ontzettend belangrijk.